Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

ivan
admin
Тема: Гостя зі сходу цвіте та пахне

Гостя зі Сходу цвіте й пахне

на закарпатській Виноградівщині

Гостя зі Сходу цвіте й пахне Унікальний сад, де росте 17 сортів хурми, кущі смородини, ожина, теаберрі, персики, яфини, закарпатський чай, актинідія, ківі, гранати, зізіфус, десятки сортів інших, у тому числі й субтропічних рослин, розташований у невеличкому селі Холмовець.
Його господар, Михайло Юрійович Зелді, майже чверть століття плекає цей сад, досліджує адаптацію нетутешніх рослин і як науковець підготував ґрунтовні висновки щодо вирощування культур. Любов до саду в Михайла Юрійовича передалася від батька, який свого часу так само шукав нові сорти садових дерев, славився як один із кращих садоводів. До речі, родинна любов до саду передалася й дочці Михайла Юрійовича — студентці Одеського сільськогосподарського інституту.
Сьогодні він розповідає нам про один з численних екзотів його саду - хурму, яка могла б стати однією з поширених плодових рослин на Закарпатті. Тим більше, що спосіб її вирощування Михайло Зелді не тримає в таємниці.
Малознаною і поки що мало поширеною на Закарпатті є субтропічна культура — хурма. У нашому краї культивуються три її види — Кавказька, Віргінські і Східна. Саме остання вважається найбільш екзотичною. Вона славиться смачними плодами вагою від 100 до 500 грамів. Вона характерна різноманітністю форми плода, його кольору, консистенції м`якоті та смакових якостей. Хурма східна може витримувати до 18 градусів морозу.
Хурма східна походить з Китаю. Інтродукція культури спочатку в Японію й Корею, а згодом в Австралію, Європу і Америку почалася в XVI—XVII століттях.
Перші саджанці сортів східної хурми було завезено із Франції у Нікітський ботанічний сад (Ялта), де в 1937 році було розпочато наукові досліди по створенню міжвидових гібридів хурми східної та хурми віргінської.
Уже в 1959 році було отримано перший міжвидовий гібрид - 'Росіянка', який через 5 років дав перші плоди плоскоовальної форми вагою 65 грамів, 25%-ї цукристості, червоно-оранжевого кольору. Росіянка витримувала 27 градусів морозу. Гібрид відзначився глибоким періодом спокою, стійкістю до хвороб і щорічно наростаючою урожайністю.
Сіянець сорту Росіянка - Нікітська бордова - має високу морозостійкість, утворює плоди без запилення, а при запиленні зав`язує набагато більше плодів і значно кращих смакових якостей.
У 1992 році садівник із Феодосії Юрій Богдановський отримав сіянці від вільного запилення Нікітської бордової, які з 1996 року почали плодоносити. Найкращі три сорти садівник назвав Говерла, Роман Кош, Роджерс - від назв гірських вершин.
Понад 50 років займається інтродукцією хурми в Криму Володимир Черняєв. Саме завдяки його сприянню чимало сортів хурми потрапило і прижилося у нас. Зокрема мова йде про Супутник, Росіянку, Нікітську бордову, Лідера, Малишку. Уже кулька років поспіль Росіянка плодоносить у Виноградові - завдяки старанням садівника В. Зайця, який завіз цей сорт років 20 тому.
Щодо місцевих, закарпатських сортів, то є перспектива створити гібрид хурми віргінської. Вже почали розпускатись вічки цієї культури, і залишається відшукати хурму Віргінські сорту Золотиста рання, яка відзначається раннім періодом достигання плодів (серпень) і може послужити однією з батьківських форм для створення сортів раннього періоду достигання, тим більше що жіночих форм для селекції предостатньо.
Родоначальником місцевих сортів міг би стати сорт Мукачівська. У селекції цей сорт може використовуватися і в батьківській, і в материнській формі, адже Мукачівська має як чоловічі, так і жіночі квітки.
Автор статті буде радий, якщо на Закарпатті вже плодоносить сорт, який має період достигання не пізніше вересня, і запрошує відгукнутися садоводів.

Михайло ЗЕЛДІ 'Закарпаття-онлайн'-'Новини Закарпаття'

19 серпня 2009


1


  Закрити  
  Закрити